Tommy Lee Jones: Cariera și rolurile distincte ale actorului

Tommy Lee Jones: Cariera si rolurile distincte ale actorului

Tommy Lee Jones s-a nascut pe data de 15 septembrie 1946, in San Saba, Texas, Statele Unite. Este unul dintre cei mai buni si mai apreciati actori de la Hollywood, fiind cunoscut pentru sutele de roluri interpretate intr-o cariera ce a inceput in 1969. El a studiat la Universitatea Harvard, unde a fost coleg cu viitorul vicepresedinte al Statelor Unite, Al Gore.

Avere

Tommy Lee Jones este unul dintre cei mai bine platiti actori de la Hollywood, iar averea sa este estimata la aproximativ 85 de milioane de dolari. O mare parte a veniturilor sale provin din filme de succes in care a jucat, dar si din lucrari de regie, precum si din contracte publicitare.

Relatii si viata personala

Actorul a fost casatorit de trei ori. Prima casatorie a avut loc in 1971 cu actrita si scriitoarea Katherine Lardner. Din pacate, casatoria nu a durat, cei doi divortand in 1977. Dupa acest divort, Tommy Lee Jones s-a casatorit cu actrita Kimberlea Cloughley in 1981. Cei doi au divortat in 1996 si au avut impreuna doi copii, Austin si Victoria. Din 2001, Jones este casatorit cu fotografa Dawn Laurel.

Premii si nominalizari

Tommy Lee Jones este un actor rasplatit pentru talentul si munca sa cu numeroase premii si nominalizari. El a primit patru nominalizari la Premiile Oscar, dintre care a castigat un premiu Oscar pentru Cel mai bun actor in rol secundar, pentru interpretarea agentului federal Samuel Gerard din filmul „The Fugitive” (1993).

Printre alte premii si nominalizari obtinute, putem enumera:

  • Trei Globuri de Aur (1 castigat)
  • Zece nominalizari la Premiile Primetime Emmy
  • Premiul BAFTA pentru Cel mai bun actor in rol secundar (castigat)
  • Patru nominalizari la Premiile Screen Actors Guild (1 castigata)

Cariera in cinematografie

Cariera sa in cinematografie a inceput in 1969 cu filmul „Love Story”, in care a avut un rol secundar. De atunci, Tommy Lee Jones a jucat in aproximativ 100 de filme, dovedindu-si de-a lungul anilor versatilitatea si talentul. Isi alege cu grija si implicare rolurile, rezultand o cariera impecabila, de care se bucura atat el, cat si publicul.

Noile proiecte ale actorului sunt „Ad Astra” (2019), cu Brad Pitt in rol principal, si „The Comeback Trail” (2020), cu Robert De Niro si Morgan Freeman pe afis.

Familia

Tommy Lee Jones provine dintr-o familie de fermieri. Tatal sau, Lucille Marie, si mama sa, Clyde C. Jones, erau amandoi fermieri in Texas. In prezent, actorul are doi copii cu fosta sa sotie Kimberlea Cloughley, pe Austin Leonard, nascut in 1982, si Victoria Kafka, nascuta in 1991.

Filmele in care a jucat

Tommy Lee Jones a interpretat o serie impresionanta de roluri in numeroase filme de succes, care l-au consacrat in lumea cinematografiei. In continuare, vom enumera cateva dintre cele mai importante filme din cariera sa:

  1. *The Fugitive (1993) – Jucand alaturi de Harrison Ford, Tommy Lee Jones a urmarit cu multa abilitate un fugar nevinovat, obtinand un Oscar pentru aceasta prestatie.
  2. *Men in Black (1997) – Alaturi de Will Smith, actorul a jucat intr-una dintre cele mai iubite francize din istoria Hollywood-ului, specialistii fiind MIB in lupta cu extraterestrii.
  3. *No Country for Old Men (2007) – In regia fratilor Coen, Jones a interpretat un serif care investigheaza o serie de crime violente. Filmul a primit patru premii Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film.
  4. *JFK (1991) – Oliver Stone i-a oferit un rol memorabil in acest film in care a jucat unul dintre suspectii asasinarii presedintelui JFK.
  5. *Lincoln (2012) – Filmul lui Spielberg l-a avut in centrul atentiei pe presedintele Abraham Lincoln, iar Jones a oferit o interpretare memorabila a liderului republican Thaddeus Stevens.

Prin bio-ul si cariera sa, Tommy Lee Jones reuseste sa ne inspire si sa ne ofere personaje memorabile pe ecranul mare. Cu o bogata experienta si multe roluri emblematice de-a lungul anilor, actorul isi construieste propria legenda in lumea cinematografiei.