Raul: Profilul artistului și contribuția sa în muzică

Raul Julia: Profilul artistului si contributia sa in muzica

Raul Julia este un actor de origine portoricana considerat a fi unul dintre cei mai talentati si valorosi artisti ai teatrului si filmului. Cu o cariera variata si cu o contributie impresionanta pentru industria de divertisment, aceasta legenda a scenei si ecranului a marcat in mod semnificativ arta interpretativa. In acest articol, ne vom scufunda in lumea acestui actor iubit, in cautarea de a intelege mai bine omul din spatele gloriei sale artistice.

Viata personala si familia

Raul Julia s-a nascut in 1940, intr-o familie instarita din San Juan, Puerto Rico. Parintii sai, Olga Arcelay si Raul Julia Sr., l-au crescut impreuna cu ceilalti 3 copii intr-o atmosfera plina de iubire si stimulare artistica. In frageda copilarie, Raul s-a alaturat corului bisericii si a luat lectii de pian, devenind pasionat de muzica si arta.

In 1969, Raul si-a intemeiat propria familie, casatorindu-se cu Magda Vasallo. Impreuna au avut doi copii, dar, din pacate, relatia nu a rezistat si s-au despartit in 1979. Dupa aceasta despartire, Raul a intalnit-o pe Merel Poloway, care i-a devenit sotie in 1983, si cu care a avut doi copii. Actrita Merel Poloway a fost sotia lui pana la moartea acestuia, in 1994.

Cariera in teatru si film

Cariera lui Raul in teatru a inceput in Puerto Rico, unde a jucat in numeroase piese si in mai multe premiere mondiale de opera. In 1964 a decis sa se mute la New York, unde spera sa isi construiasca o cariera in muzica. Totusi, s-a orientat catre teatru si a avut primul sau rol pe Broadway in 1969, in productia „The Cuban Thing”. Raul a devenit apoi un obisnuit pe scena Broadway-ului, primind aplauze pentru rolurile sale in „Two Gentlemen of Verona”, „Nine” si „The Threepenny Opera”.

De-a lungul carierei sale, Raul a jucat atat in productii de teatru, cat si in seriale de televiziune si filme. Insa a devenit un nume consacrat in industria cinematografica datorita unor roluri memorabile precum Gomez Addams in „Familia Addams” (1991) si „Familia Addams 2” (1993), precum si pentru rolul sau in filmul de aventuri „The Burning Season”.

Premii si distinctii

Pe langa aprecierea publicului, Raul Julia a primit si numeroase premii de-a lungul carierei sale. Unele dintre cele mai semnificative recunoasteri ale talentului sau sunt:

 • Premiul Emmy post-mortem pentru cel mai bun actor intr-un rol principal intr-un film pentru televiziune sau miniserie, pentru filmul „The Burning Season” (1995);
 • Premiul Tony pentru cea mai buna interpretare de actor intr-un rol principal intr-un musical, nominalizari pentru rolul sau in „Nine” (1982) si pentru „The Threepenny Opera” (1989);
 • Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor intr-un film pentru televiziune sau miniserie, nominalizare pentru „The Burning Season” (1994).

Lista celor mai cunoscute filme in care a jucat Raul Julia:

 1. Familia Addams (1991)
 2. Familia Addams 2 (1993)
 3. Romero (1989)
 4. The Burning Season (1994)
 5. Tequila Sunrise (1988)
 6. Presumed Innocent (1990)
 7. The Rookie (1990)
 8. Overdrawn at the Memory Bank (1983)
 9. Moon Over Parador (1988)

Contributia sa in muzica

Inainte sa fie cunoscut ca un actor talentat, Raul Julia s-a remarcat inca din copilarie prin pasiunea sa pentru muzica si talentul interpretativ. A fost membru al corului bisericii si a studiat pianul, descoperindu-si marea dragoste pentru arta si muzica. Desi cariera sa in teatru si film l-a facut sa devina extrem de popular, contributia sa in muzica ramane un aspect mai putin cunoscut, dar valoros in viata sa.

O mostenire de neuitat

Legenda Raul Julia continua sa traiasca si sa inspire actualele si viitoarele generatii de actori si artisti. De la pasiunea sa pentru muzica si perfectionarea artei sale interpretative, pana la iubirea sa pentru familie si prieteni, mostenirea si umanitatea sa ne amintesc ca marii artisti sunt acolo pentru a inspira si educa prin munca si dedicarea lor. Raul Julia este si va ramane intotdeauna o sursa de inspiratie pentru cei care isi urmeaza visurile si pentru cei care se lupta sa isi croiasca propriile drumuri in viata.