Oana Sârbu: Profilul actriței și evoluția sa în teatru și film

Oana Sarbu: Profilul actritei si evolutia sa in teatru si film

Oana Sarbu este o actrita romanca talentata si carismatica, cunoscuta atat pentru rolurile sale din teatru, cat si pentru cele din film. Cu o cariera ce se intinde pe o perioada de peste trei decenii, Oana a reusit sa se reinventeze constant si sa ramana in atentia publicului si a criticii de specialitate.

Oana Sarbu s-a nascut pe 12 august 1968, in Bucuresti, Romania. A fost o eleva eminenta si entuziasta in timpul scolii, unde a inceput sa se dedice teatrului si sa participe la diverse concursuri si festivaluri de profil. In 1987, Oana a absolvit Liceul de Muzica „Dinu Lipatti”, pentru a-si continua apoi studiile la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „Ion Luca Caragiale” (UNATC) din Bucuresti. A obtinut diploma de licenta in 1991 si a jucat ulterior pe scenele celor mai cunoscute teatre romanesti, precum Teatrul National Bucuresti, Teatrul Odeon, Teatrul Metropolitan sau Teatrul Elisabeta.

Avere

Desi nu se cunoaste cu exactitate care este averea actritei Oana Sarbu, este indiscutabil faptul ca aceasta a obtinut succes financiar in cariera sa, avand in vedere ca a jucat in numeroase productii, dintre care cateva cu bugete considerabile. A lucrat si ca solista vocala, colaborand de-a lungul timpului cu diferite trupe si cantand in deschiderea unor spectacole de teatru.

Relatii

Una dintre cele mai cunoscute relatii ale Oanei Sarbu este cea pe care a avut-o cu regizorul si actorul Dan Chisu. Din relatia lor a rezultat un fiu, pe nume Dragos, care a devenit artist, la fel ca parintii sai, manifestand o interes deosebit pentru muzica.

Premii

Actrita Oana Sarbu a castigat de-a lungul carierei sale numeroase premii si distinctii, recunoscandu-i-se astfel talentul si munca depusa in cadrul proiectelor in care a fost implicata. Printre premiile si distinctiile Oana Sarbu se numara:

 1. Premiul UCIN pentru Debut in Film – „Liceenii” (1987)
 2. Premiul pentru cea mai buna actrita la Festivalul de Film de la Costinesti (1992)
 3. Premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar pentru „Balul de sambata seara” la Festivalul de Film de la Cluj-Napoca (1996)

Cariera

In cadrul unei cariere bogate, Oana Sarbu a jucat in numeroase piese si filme care au marcat istoria cinematografiei romanesti. Printre cele mai notabile productii in care a fost implicata se numara:

 • „Liceenii” (1987) – film care a marcat debutul sau cinematografic, in regia lui Nicolae Corjos
 • „Liceenii in alerta” (1993) – film in regia lui Mircea Plangau
 • „Harababura” (1990) – film regizat de Mircea Daneliuc
 • „Tanar si nelinistit” (1998) – serial de televiziune, in regia lui Andrei Zinca
 • „Secretul Mariei” (2005) – serial de televiziune, in regia lui Dan Chisu
 • „Balul de sambata seara” (1996) – film in regia lui Mircea Plangau

Viata personala

Oana Sarbu este o persoana discreta in ceea ce priveste viata sa personala, preferand sa nu ofere multe detalii in interviurile pe care le acorda. Cu toate acestea, se stie ca este o mama dedicata si ca se implica activ in educatia si cresterea fiului sau, Dragos.

Familie

Oana Sarbu provine dintr-o familie de artisti, fiind fiica compozitorului si dirijorului Alexandru Sarbu si a sopranei Neli Brinzea.

Oana Sarbu este mandra de valorile pe care familia sa le-a perpetuat in domeniul artistic si spune ca este recunoscatoare pentru sansa de a se face cunoscuta din noua generatie de artisti romani.

In ceea ce priveste relatia cu tatal sau, Alexandru Sarbu, Oana spune ca l-a admirat dintotdeauna pentru talentul sau si pentru personalitatea sa puternica.

Filmele in care a jucat

Cateva dintre filmele semnificative in care a jucat Oana Sarbu sunt:

 1. „Levanta-te… si traieste” (1986)
 2. „Liceenii” (1987)
 3. „Harababura” (1990)
 4. „Liceenii in alerta” (1993)
 5. „Balul de sambata seara” (1996)
 6. „Tanar si nelinistit” (1998) – serial TV
 7. „Secretul Mariei” (2005) – serial TV

Oana Sarbu ramane in istoria cinematografiei romanesti ca una dintre cele mai talentate si versatile actrite, contribuind prin munca sa la crearea unor personaje memorabile si unor momente speciale in istoria filmului romanesc.