Jodie Foster: Cariera și rolurile remarcabile ale actriței

Jodie Foster: Cariera si rolurile remarcabile ale actritei

Jodie Foster, pe numele ei complet Alicia Christian Foster, s-a nascut la data de 19 noiembrie 1962 in Los Angeles, California, SUA. Fiica lui Lucius Fisher Foster III si Evelyn Ella „Brandy” (Almond), Jodie are trei surori si un frate. Jodie a crescut intr-o familie monoparentala, mama ei, Evelyn, divortand de tatal ei inainte ca Jodie sa se fi nascut. Marea parte a existentei si educatiei lui Jodie Foster a fost influentata de mama sa, care a avut un rol foarte important in kickstart-ul carierei sale in actorie.

Evelyn Foster, in calitate de producator, mama lui Jodie, a fost mereu alaturi de copiii ei si a sustinut cariera lor in lumea divertismentului. Jodie a absolvit Colegiul Lycee Francais de Los Angeles in 1980 si a invatat sa vorbeasca fluent limba franceza. Ea a absolvit apoi Universitatea Yale, obtinand o diploma in literatura in 1985 si a fost recompensata cu o diploma onorifica in arte in 1997.

Averea lui Jodie Foster

Avand o cariera de succes in lumea filmului, Jodie Foster a acumulat o avere considerabila. Potrivit Celebrity Net Worth, averea actritei este estimata la aproximativ 100 de milioane de dolari, acumulata in mare parte din munca ei de actrita si producator.

Relatiile lui Jodie Foster

Jodie Foster a preferat sa-si tina viata personala cat mai privata, dar in 2013, la Golden Globe Awards, actrita a oferit detalii despre propria orientare sexuala. Intr-un discurs emotionant, Jodie a multumit „partenerului de viata” Cydney Bernard, pe care a cunoscut-o in timpul filmarilor pentru scurtmetrajul „Sommersby” (1993). Cuplul s-a despartit in 2008, iar, in 2014, sa aflat ca Jodie Foster s-a casatorit cu fotografa Alexandra Hedison.

Copiii lui Jodie Foster

Jodie Foster are doi copii, Charles si Kit Bernard Foster. Actrita a avut o relatie de durata cu Cydney Bernard, o producatoare de film, si cei doi fii sunt rezultatul acelei relatii. Jodie a declarat ca Cydney a fost cea care a adoptat copiii intr-un interviu cu Who din 2007 si a descris-o pe Bernard ca „co-mama” a copiilor ei.

Cariera lui Jodie Foster in film

Primele roluri ale lui Jodie Foster

Jodie Foster a inceput sa joace in filme si televiziune dintr-o varsta foarte frageda. La numai sase ani, Jodie a aparut intr-un episod al serialului de televiziune „The Doris Day Show” (1969). De aici, Jodie a continuat sa participe intr-o varietate de reclame si productii TV. Primul ei film insa, a fost „Kansas City Bomber” (1972), alaturi de Raquel Welch.

Rolurile remarcabile ale lui Jodie Foster

Jodie Foster a avut o cariera de succes in industria filmului si a jucat in numeroase filme de succes. Printre cele mai notabile filme si roluri ale carierei sale se numara:

 1. „Taxi Driver” (1976) – Iris Steensma
 2. „The Little Girl Who Lives Down the Lane” (1976) – Rynn Jacobs
 3. „Carny” (1980) – Donna
 4. „The Accused” (1988) – Sarah Tobias
 5. „The Silence of the Lambs” (1991) – Clarice Starling
 6. „Maverick” (1994)- Annabelle Bransford
 7. „Nell” (1994) – Nell Kellty
 8. „Contact” (1997) – Dr. Eleanor Arroway
 9. „Panic Room” (2002) – Meg Altman
 10. „Flightplan” (2005) – Kyle Pratt
 11. „The Brave One” (2007) – Erica Bain
 12. „Elysium” (2013) – Secretary Delacourt

Premiile castigate de Jodie Foster

Renumita actrita Jodie Foster a castigat numeroase premii si a fost nominalizata la mai multe din acestea. Printre cele mai semnificative premii din cariera lui Jodie, se pot mentiona:

 • Academy Award (2): The Silence of the Lambs (1991), The Accused (1988)
 • Golden Globe (3): The Silence of the Lambs (1991), The Accused (1988), Cecil B. DeMille Golden Globe pentru intreaga cariera (2013)
 • BAFTA (2): The Silence of the Lambs (1991), The Accused (1988)

Cariera de regizoare a lui Jodie Foster

Pe langa succesul ei ca actrita, Jodie Foster a regizat mai multe filme, precum si episoade ale unor seriale populare. Unul dintre filmele remarcabile regizate de Jodie Foster este „Money Monster” (2016), cu George Clooney si Julia Roberts. De asemenea, Jodie a regizat episoade din „Orange Is the New Black” (2013) si „House of Cards” (2013).

Jodie Foster este una dintre cele mai renumite actrite ale timpului nostru. Incepand cu cariera ei in actorie la o varsta foarte frageda, Jodie a reusit sa construiasca un palmares impresionant in film, cu cateva dintre cele mai remarcabile roluri ale timpurilor noastre. Pe langa premiile si recunoasterea pe care le-a castigat pentru munca ei in acest domeniu, Jodie Foster a dovedit ca esti mult mai mult decat doar o fata cunoascuta, avand si o cariera remarcabila de producator si regizor. Cu o viata personala privata dar fericita, Jodie Foster ramane un exemplu de succes si determinare in lumea cinematografiei.