Irina Margareta Nistor: Legendara voce a cinematografiei românești

Irina Margareta Nistor: Legendara voce a cinematografiei romanesti

Irina Margareta Nistor este o personalitate marcanta si de neuitat in cinematografia romaneasca si nu numai, avand o cariera impresionanta si o lume fabuloasa asa ca haideti sa sa ne apropiem mai mult de aceasta legenda a actoriei, sa aflam mai multe detalii despre viata sa personala, despre cariera si succesul sau.

Intr-o lume totalitara unde voce ei a virusat milioane de telespectatori la un moment dat, Irina Margareta Nistor s-a nascut pe 26 martie 1957 in Bucuresti. Pasionata inca de mica de domeniul filmului si a actoriei, in anul 1980, Irina a absolvit Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, sectia engleza – germana. De asemenea, ea a absolvit si Literatura Comparata pentru a aprofunda invataturile acestora.

Avere

Desi nu exista o cifra exacta referitoare la averea Irinei, succesul si cariera sa vasta in domeniu se vede in activitatea sa atat pe plan local, cat si international. Faptul ca si-a dedicat intreaga viata artei si filmului arata ca Irina Margareta Nistor este o persoana extrem de pasionata si dedicata in ceea ce face.

Relatii si viata personala

Privatind viata personala a Irinei, se pare ca a tinut-o departe de ochii presei si reflectoarelor. Totusi, se stie ca este maritata cu un profesor si au impreuna un fiu.

Premii si realizari

Irina Margareta Nistor a avut o cariera extrem de evantai in cinematografie, fiind prezenta in numeroase pozitii, de la actrita si traducatoare, panȃ la critic de film si prezentatoare. Ea si-a inceput carierea in anul 1980 la Televiziunii Romane unde a lucrat ca traducatoare din limba engleza. Un moment plin de provocari, ea a devenit cea mai de succes traducatoare de filme in limba romana, realizand traduceri pentru peste 3000 de filme in toata cariera sa.

Cea mai notabila realizare a Irinei este ca a fost vocea care a facut parte din „fenomenul casetelor video”, presentand in memoria a milioane de romani in perioada comunismului. Implicarea ei in aceasta miscare a reprezentat pentru multi accesul la un univers de filme interzise in perioada ceausista. Datorita fenomenului casetelor video, Irina Margareta Nistor devine si cunoscuta drept „dublajul” in cinematografia romaneasca.

Cariera – Filme in care a jucat si contributii

Era evident ca Irina nu avea sa se opreasca in dezvoltarea carierei sale si avea sa se perfectioneze in anumite domenii din cinematografie care sa deschida noi perspective.

Dintre lucrarile si contributiile din domeniul cinematografic pe care Irina Margareta Nistor le-a adus am insumar urmatoarele:

  1. Irina Margareta Nistor’s Cinema Show (1991) – un program televisiv in care Irina Margareta Nistor era gazda si prezentatoare.
  2. Cel mai iubit dintre pamanteni (1993) – primul film romanesc in care ea si-a interpretat rolul.
  3. Chuck Norris vs. Communism (2015) – un documentar bazat pe povestea vietii sale, contributia sa la fenomenul casetelor care a raspandit filmele pentru publicul din comunism.

Activitatea ulterioara

In perioada post-decembrista, Irina Margareta Nistor a fost numita si in functia de redactor-sef adjunct al saptamanalului de film Cinema. De asemenea, ea a continuat sa lucreze in domeniul filmului, realizand traduceri si dobora diferite lucruri care tin de acest domeniu. Ea detine un blog de critica de film si a fost implicata in juriu pentru diferite festivaluri de film ca TIFF (Festivalul international de film Transilvania ).

In 2012, Irina s-a inscris in cursa pentru un mandat de senator in colegiul7 Bucuresti, dar nu a obtinut un loc in acest colegiu.

Familia

In ceea ce consta familia Irinei, se stie ca este maritata cu un profesor si au impreuna un fiu care lucreaza actualmente in domeniul videochat-ului.

Irina Margareta Nistor, un simbol al cinematografiei romanesti

Cei care cunosc legenda Irinei Margareta Nistor, si-au amintit de vremurile in care aceasta a fost un simbol pentru cinematografia romaneasca si internationala. Ea a reprezentat cultura filmului intr-o perioada in care accesul la filme era restrictionat si a dus la aparitia unor generatii de cinefili.

Fara indoiala, Irina Margareta Nistor ramane un simbol puternic si inspirant a cinematografiei romanesti, un nume care va fi amintit si onorat pentru totdeauna.