Elvira Popescu: Amintirea actriței și rolurile sale remarcabile

Elvira Popescu: Amintirea actritei si rolurile sale remarcabile

Nascuta la 10 mai 1894, in Bucuresti, Elvira Popescu a fost una dintre cele mai mari si mai apreciate actrite de origine romana, cu o cariera de succes atat pe scena, cat si pe marele ecran. A urmat cursurile Scolii Centrale de Fete si Scolii de Arta Dramatica din Bucuresti si a inceput sa joace in teatre din perioada adolescentei, sub indrumarea marelui actor Constantin I. Nottara.

Dupa Primul Razboi Mondial, Elvira Popescu a inceput sa colaboreze cu diferite companii de teatru din Romania si Franta, iar in 1922 a ajuns la faima internationala, datorita unui turneu in Belgia, Elvetia si Franta. In anul 1921, s-a mutat in Paris, unde a trait majoritatea vietii sale.

Avere

Desi nu se cunosc cifre exacte privind averea Elvirei Popescu, se stie ca actrita a trait o viata destul de luxoasa, datorita succesului sau in teatru si film. De-a lungul timpului, a detinut mai multe proprietati imobiliare, inclusiv un castel in Franta si un apartament intr-un cartier londonez exclusivist.

Relatii

Elvira Popescu a fost casatorita de trei ori. Primul sau sot a fost actorul Alexandru Gheorghiu (cunoscut si sub numele de Petre Pasvergi), de care a divortat in anul 1920. Al doilea sot al sau a fost Aurel Athanasescu, un avocat si om de afaceri roman, cu care s-a casatorit in 1921 si de care a divortat in 1928. In cele din urma, a avut o lunga relatie si casnicie cu actorul francez Marcel Andre, pe care l-a intalnit pe scena Teatrului Michel si cu care s-a casatorit in 1935. Cei doi au ramas impreuna pana la moartea lui Andre, in 1974.

Premii

Elvira Popescu a fost o actrita extrem de apreciata de critici si colegi, fiind nominalizata si premiata pe parcursul celor aproape 60 de ani de cariera. A obtinut Premiul Moliere in 1932 pentru piesa „Domino”, de Marcel Achard si a fost alesa ca „Cea mai buna actrita a secolului” intr-un sondaj pentru revista „Paris Match” in 1954. De asemenea, a fost distinsa cu Ordinul Legiunii de Onoare si Ordinul Artelor si Literelor din Franta.

Cariera

Pe parcursul carierei sale, Elvira Popescu a avut o serie de roluri remarcabile pe scena teatrelor din Franta si Romania, dar si in filme. A fost directoarea Teatrului Michel din Paris timp de aproape trei decenii, perioada in care a pus in scena numeroase piese de teatru de succes, cu un public numeros.

Teatru

Actrita a avut roluri de neuitat in piese precum:

  • Femeia care minte (1920)
  • Miss Rovel (1921)
  • Sora Gerard (1923)
  • Cea mai frumoasa femeie (1924)
  • Domnul este in sala (1926)
  • Domnisoara (1927)
  • Domino (1932)
  • Amfitrion 38 (1937)

Film

Elvira Popescu a aparut in aproximativ 30 de filme de-a lungul carierei sale, printre care:

  • Thomas l’imposteur (1964)
  • Les Amants de Montparnasse (1958)
  • La Princesse de Cleves (1961)
  • Le Dejeuner sur l’herbe (1959)
  • La Vie parisienne (1936)

Viata personala

Desi activitatea sa profesionala a fost in prim-planul vietii sale, Elvira Popescu a reusit sa isi pastreze o viata personala discreta si marcata de echilibru. A fost o mare iubitoare de arta si o buna prietena a unor celebritati precum Jean Cocteau, Sacha Guitry si Marcel Proust. Despre Elvira Popescu se spune ca avea un simt al umorului deosebit si ca adora sa isi petreaca timpul in compania prietenilor, trei sferturi dintre ei fiind actrite, cum ar fi Marlene Dietrich, Grace Kelly si Catherine Deneuve.

Familie

Elvira Popescu a fost fiica lui Dumitru si Elena Popescu, ambii profesori de drept, care aveau impreuna un cabinet de avocatura. Actrita a avut in total patru copii, dintre care numai unul a supravietuit, si anume casatoria sa cu Marcel Andre.

Elvira Popescu a murit la varsta de 99 de ani, la 11 decembrie 1993, la Paris.

In final, putem spune ca Elvira Popescu a adus multa mandrie Romaniei prin talentul si succesul sau in teatru si film, iar amintirea ei va ramane mereu vie in inimile celor care i-au apreciat arta.