Bulandra: Un Nume Legendare în Teatrul Românesc

Bulandra: Un Nume Legendare in Teatrul Romanesc

Actorul roman de teatru si film Bulandra, s-a nascut intr-o familie de aristocrati, in Bucuresti, la data de 28/12/1924 si a murit la 1/4/2010. A absolvit studiile secundare la Liceul Spiru Haret si a continuat studiile superioare la Facultatea de Litere si Filozofie, sectia Istorie, din Bucuresti, in 1947. Ulterior, a urmat si cursurile scolii de teatru si cinematografie „Nottara”, condusa de maestrul Marcel Nottara.

Averea

De-a lungul carierei sale, Bulandra a reusit sa stranga o avere considerabila, datorita talentului sau in actorie si a multiplelor roluri pe care le-a avut atat in teatru, cat si in film. In ciuda averii sale, Bulandra a ales sa ramana discret in privinta vietii sale personale si nu s-a laudat cu bunurile materiale pe care le-a acumulat.

Relatii si familie

In ceea ce priveste viata sa personala, Bulandra a fost casatorit de doua ori. Prima sa sotie, Maria, a fost tot o actrita de talent si impreuna au avut doua fiice, Mihaela si Anda. A doua sa casatorie a fost cu actrita de teatru si film Tamara, cu care a avut inca doi copii, Cosmin si Bogdan. De asemenea, Bulandra are patru nepoti, rezultat al relatiei dintre copiii sai si partenerii lor de viata.

Premii si distinctii

Bulandra a fost recompensat cu numeroase premii si distinctii pe parcursul carierei sale, printre care:

  • Premiul de Interpretare Masculina pe anul 1958, pentru rolul sau din „D-ale carnavalului”
  • Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1967), pentru merite deosebite in domeniul artei dramatice
  • Titlul de Actor al Poporului (1972)
  • Premiul Special al Juriului pentru intreaga activitate, la Festivalul National de Dramaturgie in 1980
  • Premiul UNITER, pentru implinirea a 50 de ani de cariera in 1996

Cariera in teatru si film

Cariera actoriceasca a lui Bulandra este impresionanta, incepand cu debutul sau pe scena Teatrului National din Bucuresti, unde a jucat rolul lui Puck in „Visul unei nopti de vara”, piesa prospectata de Ion D. Olanescu in 1949. De-a lungul carierei sale a jucat in peste 100 de spectacole de teatru, interpretand roluri valoroase si marcante, cum ar fi:

  • Nae Girimea in „,O scrisoare pierduta” de Ion Luca Caragiale
  • Richard al III-lea in „Richard III” de William Shakespeare
  • Hamlet in „Hamlet” de William Shakespeare
  • Strul in „Apus de soare” de Barbu Stefanescu Delavrancea

In ceea ce priveste cariera sa in film, este de mentionat ca Bulandra a avut o prezenta mai restransa, alegand sa se dedice mai mult teatrului. Cu toate acestea, a jucat in cateva filme importante, precum:

  • „Neamul Soimarestilor” (1965)
  • „Haiducii lui Saptecai” (1971)
  • „Mihai Viteazul” (1971)
  • „Ciprian Porumbescu” (1973)
  • „Ultima noapte de dragoste” (1980)

Contributii la teatrul romanesc

Bulandra a adus un aport semnificativ la dezvoltarea teatrului romanesc, in special prin preluarea conducerii Companiei de teatru „Bulandra” in 1972, dupa moartea indragitului sau mentor si profesor, Marcel Nottara. In timpul sau ca director, Bulandra a incercat sa promoveze repertoriul, teatralitatea si stilurile actoricesti, sa incurajeze noi directii artistice si sa aduca spectacole calitative in atentia publicului. Datorita eforturilor si dedicarii lui Bulandra, Compania de teatru „Bulandra” a fost desemnata in 1980 drept „Teatrul Tineretului”, o structura teatrala cu scop pedagogic si educativ, menita sa descopere si sa formeze noi talente in arta dramatica.

Prin iubirea de arta, profesionalismul si tenacitatea sa constanta in a excela in teatru si film, Bulandra a lasat o mostenire valoroasa in cultura romaneasca si a inspirat sute de tineri sa urmeze profesia de actor.