Andi Vasluianu: Profilul actorului și contribuția sa în teatru și film

Andi Vasluianu: Profilul actorului si contributia sa in teatru si film

Andi Vasluianu este unul dintre cei mai talentati si recunoscuti actori romani contemporani, cu o cariera bogata atat in teatru, cat si in film. Nascut pe 1 aprilie 1977, in Piatra Neamt, Romania, Andi a cucerit inimile publicului si ale criticilor deopotriva, datorita abilitatilor sale remarcabile de actor. In acest articol, vom explora biografia, averea, relatiile, premiile, cariera, viata personala, familia si filmele in care a jucat Andi Vasluianu.

Familie

Andi Vasluianu s-a nascut in Piatra Neamt intr-o familie de intelectuali. Tatal sau a fost avocat, iar mama sa a fost profesoara universitara si critic de teatru. Desi, initial, a urmat calea studiilor in domeniul dreptului, Andi a decis sa-si urmeze pasiunea pentru teatru si a absolvit, in 2001, Academia de Teatru si Film din Bucuresti, la clasa profesorului Mircea Albulescu.

Cariera in teatru

Dupa absolvire, Andi Vasluianu a inceput sa joace pe scena teatrului „Bulandra” din Bucuresti, unde a avut ocazia sa lucreze cu unele dintre cele mai importante nume ale teatrului romanesc, precum Alexandru Tocilescu, Radu Penciulescu si Victor Ioan Frunza.

Printre cele mai notabile productii teatrale in care a jucat Andi Vasluianu se numara:

 1. „Hamlet”, regia Alexandru Tocilescu, in rolul lui Laertes
 2. „Patlagina”, regia Vladimir Gaitan, in rolul lui Iancu
 3. „Leonce si Lena”, regia Mircea Cornisteanu, in rolul lui Leonce

Cariera in film

De la debutul sau in filmul „Marfa si banii” (2001), regizat de Cristi Puiu, Andi Vasluianu a jucat in peste 60 de filme si a colaborat cu unii dintre cei mai apreciati regizori romani precum Radu Muntean, Nae Caranfil si Corneliu Porumboiu. Rolurile sale variate au aratat atat versatilitatea, cat si profunditatea talentului sau artistic.

Unele dintre filmele importante care i-au marcat cariera sunt:

 • Filip cel Bun (2003) – regia Radu Jude
 • Legaturi bolnavicioase (2006) – regia Tudor Giurgiu
 • Politist, adjectiv (2009) – regia Corneliu Porumboiu
 • Loverboy (2011) – regia Catalin Mitulescu
 • De ce eu? (2015) – regia Tudor Giurgiu
 • Charleston (2017) – regia Andrei Cretulescu

Premii si distinctii

Pentru munca sa in teatru si film, Andi Vasluianu a fost onorat cu numeroase premii si distinctii, printre care:

 • Premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar la Festivalul de Film de la Salonic (2005), pentru filmul „Pacala se intoarce”
 • Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul International de Film Anonimul (2011), pentru filmul „Loverboy”
 • Premiul Gopo pentru cel mai bun actor intr-un rol principal (2016), pentru filmul „De ce eu?”

Viata personala si relatii

In ceea ce priveste viata personala, Andi Vasluianu este casatorit si are trei copii. Actorul prefera sa-si pastreze viata personala departe de ochii publicului si rareori vorbeste despre familie si relatii in interviuri.

Avere si stil de viata

Surse estimeaza averea lui Andi Vasluianu la aproximativ $1 milion, insa acesta nu duce un stil de viata extravagant, preferand sa-si dedice timpul si energia artei si familiei sale.

Andi Vasluianu este un exemplu stralucit de talent, pasiune si profesionalism in industria teatrala si cinematografica romaneasca. Cu o cariera vasta si o impresionanta colectie de premii si distinctii, Andi Vasluianu s-a consolidat ca unul dintre cei mai importanti si versatili actori ai generatiei sale. Continua sa lucreze cu succes atat in teatru, cat si in film si sa-si incante fanii cu interpretari memorabile de fiecare data.

Mai multe informatii despre Andi Vasluianu si filmografia sa completa pot fi gasite pe pagina sa IMDB.